Vlierbloesem-siroop

Foto: vlierbloesem-siroop in wording

Heel leuke vlierbloesem-recepten vind je op Annetannes tuin, cake, azijn, limonade, gelei… en siroop.

Zo maak je diksap (1,5 liter):

 • 60 gram vlierbloesems
 • 1 liter water
 • halve bio citroen
 • 500 gram suiker

De bloesems in een hoge pot of fles doen, de halve citroen in plakjes snijden en toevoegen . Doe er vervolgens een liter lauw water bij. Druk de massa enigszins aan zodat de bloesems goed onder water staan. Het geheel 24 uur op een warme zonnige plek laten staan.

Dan het geheel goed zeven – door een kaasdoek bijvoorbeeld – en in een ruime pan doen.
Langzaam aan de kook brengen en de pond suiker geleidelijk toevoegen. Steeds blijven roeren tot alle suiker is opgelost.
Daarna afschuimen en in goed gereinigde flessen of potten doen.

Men kan de houdbaarheid sterk verlengen door de siroop – terwijl ze nog heet is – in goed luchtdicht afsluitbare potten te doen (bijv. weck- of jampotten, of een beugelfles) en op zijn kop af te laten koelen.
(Wel even de potten/flessen voorverwarmen met heet water zodat ze niet breken door het warmteverschil.) (bron: Wildplukker)

Noot: Ik vind de smaak nogal flets. Volgend jaar ga ik ze langer laten trekken (36u) en ook citroenzuur (via apotheek) toevoegen, dat geeft net iets meer pit. Op website van EVA staat zelfs een recept zonder inkoken.

2 gedachten over “Vlierbloesem-siroop

 1. – Als je de citroenenplakjes er op het laatst aan toevoegd, door ze bovenaan op de vlierbloesems te leggen en daar het citroenzuur overstrooien, blijven de schermen goed onder water.
  – Citroenzuurpoeder is ook te vinden in heel wat natuurvoedingswinkels, gezondheidswinkels en in de turkse supermarkt en is een pak goedkoper dan bij de apotheker. Citroenzuur is écht nodig, anders is de smaak nogal flauw.
  – Als je de vlierbloesem inkookt om er siroop van te maken verlies je al de goede gezondheidseigenschappen van vlier. Jammer want in de winter is vlier hét middel bij griepachtige aandoeningen.
  – Kook je toch in, neem dan agavestroop ipv suiker. Agavesiroop bewaart even goed dan suiker, smaakt even zoet maar heeft een véél lagere glycemische index (en dus kunnen diabetici ook van je siroop genieten).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s